Manga László:

The behaviour of nuclear fuel during severe accident processes

Absztrakt

The issue of safety is paramount for nuclear power plants. The lessons learnt from previous nuclear accidents and the achievements in modern science and technologies drive nuclear professionals to attempt further reducing the already low probability of nuclear accidents. A significant component of these efforts is to continuously perform risk analyses and model emergency situations on the currently operating power plants, which can contribute to nuclear safety enhancement. In the following I present such an example from the Paks nuclear power plant. This article highlights the importance of prompt and correct decision-making during different types of emergency situations, and as a result, what is the significance of a well-timed flooding in case of a core-melt accidentt)

Az atomerőművek esetében mindig nagyon fontos kérdés a biztonság. Az eddig bekövetkezett nukleáris balesetek tanulságai, a tudomány- és a technika fejlődése arra sarkallja a szakembereket, hogy az eddig is kis valószínűséggel bekövetkező balesetek kockázatát tovább csökkentsék. Ennek egyik fontos összetevője, hogy a már üzemelő erőműveken is folyamatos kockázatelemzéseket, modellezéseket végezzenek. Ennek köszönhetően tovább növelhető a nukleáris biztonság. A következőkben bemutatok erre egy példát, hogyan működik ez a Paksi Atomerőműben. A cikk rávilágít arra, hogy a különböző jellegű baleseti szituációkban mennyire fontos a gyors és jó döntés és végeredmény képen, milyen jelentősége van - egy esetleges baleset során - az elárasztás időzítésének.

Kulcsszavak: accident management, fuel melt, core damage, intervention time, core flooding ~ balesetkezelés, üzemanyag olvadás, zónasérülés, beavatkozási idő, zóna elárasztás

 

A teljes cikk megtekintése »

 

Vissza a tartalomhoz